2012. november 24., szombat

Emberek, akiknek a hivatásuk a porcelánfestés

Nyilván van, aki otthon, hobbiból fest porcelánt, vagy éppenséggel szeretné ezt eltanulni. Azonban vannak olyan emberek, akiknek ez a hivatásuk, sjőt a munkájuk is, mert például valamelyik híres porcelánfestő üzemben dolgoznak. Róluk fogok írni ebben a bejegyzésben, és megadom (ha van) honlapjuk elérhetőségét is.

Csík Jenő
Csík Jenő Szigetváron él. Jelenleg a nagy múlttal büszkélkedő inmáron 150 évezs Zsolnay porcelángyárban dolgozik porcelánfestőként. Azt vallja, hogy tehetsége vele született, és ezt nagy mértékben segítette az a szakmai tapasztalat, amelyet a Herendi Manufaktúrában szerzett. A Zsolnay -gyárban egyedi, vagy kisebb szériákban tervez dekorációkat a porcelán tárgyakra. Tervező, alkotó munkáját a munkahelyén kívül, otthon is űzi.
Csik Jenő honlapjának elérhetősége: http://csikjeno.uw.hu


Baka Deák Kinga

1980-ban Kolozsváron született, 9 éves kora óta Zsámbokon él. Porcelánfestői tudáást a KÉzműipari Szakközépiskola porcelánfestő szakán szerezte. Azt vallja, örül neki, hogy a munkája egyben a hobbija is. Jelenleg is porcelánfestőként dolgozik.


Csajághy Laura

Tanulmányait a Török Pál Szakközépiskolában végezte üvegfestő szakon, azonban ez a szakma nem nyerte el tetszését. Ezután egy 3 éves OKJ-s kézés keretén belül végezte el a porcelánfestő szakmát. elmondása szerint egy herendi mester keze alatt sajátította el azt, amit ma is tud. Bevallása szerint megnyugtatja az ,ha dolgozhat, és szerinte azt is boldogabbá teszi, aki a magáénak tudhat egy redeti Csajághy- porcelánt.
Csajághy Laura honlapja: http://csajaghylaura.hu/


Felhasznált források:

Csajághy Laura honlapja. URL.:  http://csajaghylaura.hu/
Csik Jenő honlapja. URL:  http://csikjeno.uw.hu
 Zsámbok Község honlapja ==> Kultúra ==> Baka Deák Kinga. URL: http://zsambok.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=80&Itemid=81


1 megjegyzés:

  1. Csík Jenő új honlapja (a régi, elavult korábbi felületet, ami ebben a bejegyzésben említésre került, 2020-ban ez váltotta ki):
    https://csikjeno.wixsite.com/csikjeno

    VálaszTörlés